PRINT PRINT

 

Ken jij het verschil tussen JPG, PNG, PDF, EPS, PSD, AI en SVG?

Een afbeelding, logo of illustratie kan op verschillende manieren worden opgeslagen. De verschillende bestandstypes hebben allemaal voor- en nadelen. Hieronder lees je de meest gangbare mogelijkheden en toepassingen.

.JPG
Een JPG is een afbeelding met achtergrond. JPG is ideaal geschikt voor website of voor een Social Media post. JPG heeft géén transparante achtergrond. Een JPG biedt over het algemeen een goede balans tussen goede beeldkwaliteit en lage bestandsgrootte. Meest gebruikt voor: Standaard kleurenfoto’s, Achtergrond niet transparant, Social Media

.PNG
PNG is eigenlijk hetzelfde als een JPG, maar dan alleen voor gebruik op beeld. Niet geschikt voor drukwerk! Met een PNG heb je keuze voor een transparante achtergrond. Afbeelding of logo kan gebruikt worden als extra laag over een achtergrond, zonder daarbij gestoord te worden door een witte
achtergrond.
Meest gebruikt voor: Achtergrond meestal transparant, Als bestandsgrootte geen probleem is

.EPS
EPS is een grafisch bestand. Het wordt voornamelijk gebruikt voor logo’s en illustraties. Een EPS bestand kun je vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Om die reden is het perfect voor drukwerk en belettering. Meest gebruikt voor: Bedrukken/beletteren van logo’s en illustraties
.AI
De afkorting ai staat voor Adobe Illustrator. Adobe Illustrator wordt gebruikt voor het ontwerpen van logo’s en vector bestanden. Een vector kun je vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Hetzelfde als een PSD is een AI-bestand bedoelt om het originele bestand te kunnen bewerken.
Meest gebruikt voor: Bedrukken/beletteren van logo’s en illustraties

.SVG
Vector illustraties gemaakt met Adobe Illustrator kunnen op deze manier op het web geplaatst worden zonder kwaliteitsverlies en zijn schaalbaar. Een SVG bestand is een vector afbeelding en geen raster afbeelding.Een SVG kan onbeperkt vergroot of verkleind worden zonder kwaliteitsverlies.
Meest gebruikt voor: Logo’s, iconen of infographics

.PDF
Een PDF is het standaard formaat voor het uitwisselen van al je documenten. Hoge resolutie bestanden zijn geschikt voor drukwerk en soms verrassend laag in omvang, waardoor je ze makkelijk kunt sturen via e-mail. PDF is zo ingeburgerd dat het op vrijwel alle apparaten en browsers wordt ondersteund.
Meest gebruikt voor: Versturen van documenten, Bedrukken van documenten, flyers, posters

.PSD
Een PSD is het officiële Adobe Photoshop bestand en bestaat uit verschillende ‘lagen’ die je allemaal los van elkaar kunt bewerken. Een PSD bestand kun je altijd nog aanpassen naar wens. Een nadeel hierin is dat er weinig programma’s zijn die een PSD-bestand kunnen openen. Meest gebruikt voor: Foto combinaties in lagen opgebouwd, Basisbestand van de ontwerper

Share the Post:

Deze posts al gelezen?

De impact van papierkeuze op de uitstraling van drukwerk: Maak indruk met de juiste keuze

Als het gaat om drukwerk, is het gemakkelijk om te focussen op ontwerp, kleuren en lay-out. Maar er is één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor de algehele uitstraling en perceptie van je printmateriaal: de keuze van het papier. Het juiste papier kan een wereld van verschil maken, van het gevoel in de hand tot de manier waarop kleuren worden weergegeven. Laten we eens kijken naar de impact van papierkeuze op je drukwerk.

Read More

10 tips voor het ontwerpen van aantrekkelijke flyers die opvallen

Flyers zijn nog steeds een krachtig marketinginstrument om je boodschap over te brengen naar je doelgroep. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw flyers opvallen te midden van de concurrentie? Het antwoord ligt in een goed ontwerp. Hier zijn 10 tips om je te helpen aantrekkelijke flyers te ontwerpen die de aandacht trekken en actie stimuleren:

Read More